Γλωσσάρι

Αδιάβροχο (Water resistant)

Το χαρακτηριστικό αυτό δείχνει το βαθμό που μπορεί ένα ρολόι να αντισταθεί στην υγρασία και τη διείσδυση του νερού. Συνήθως μετράται σε ατμόσφαιρες (ΑΤΜ), όπου μια ατμόσφαιρα αντιστοιχεί σε 10m πίεσης νερού. Ενδεικτικές τιμές αντοχής που συναντώνται στα χαρακτηριστικά αδιάβροχων ρολογιών:

3 ATM / 30m / 100 πόδια: κατάλληλο για τυχαία επαφή με το νερό / ακατάλληλο για κολύμπι και υποθαλάσσιες δραστηριότητες.

5 ATM / 50m / 165 πόδια: κατάλληλο για κολύμπι, ιστιοπλοΐα, σέρφινγκ / ακατάλληλο για υποθαλάσσιες δραστηριότητες.

10 ATM / 100 m / 330 πόδια: κατάλληλο για κολύμπι και απλές υποθαλάσσιες δραστηριότητες.

20 ATM ή περισσότερο: κατάλληλο για κολύμπι και κατάδυση.

Αναλογικό/Ψηφιακό (Analog/Digital)

Οι όροι αυτοί αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται η ώρα στο καντράν. Όταν το ρολόι έχει παραδοσιακούς δείκτες ονομάζεται αναλογικό. Τα quartz αναλογικά είναι ρολόγια στα οποία οι δείκτες κινούνται μέσω ηλεκτρονικών παλμών, οι οποίοι στέλνονται μέσω της μπαταρίας και ενός κρυστάλλου χαλαζία στο μηχανισμό ο οποίος τελικά κινεί τους δείκτες.

Τα ψηφιακά ρολόγια δείχνουν την ώρα με ψηφιακά νούμερα αντί για δείκτες. Τα ψηφία δημιουργούνται είτε από LED είτε από LCD.

Αυτόματο (Automatic)

Το ρολόι το οποίο κουρδίζεται με την φυσική κίνηση του χεριού ονομάζεται αυτόματο. Το αυτόματο ρολόι σταματάει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (10 έως 72 ώρες) εάν δεν χρησιμοποιείται. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να το επαναθέσουμε σε λειτουργία κουρδίζοντάς το μόνοι μας. Όταν το αυτόματο ρολόι δεν φοριέται καθημερινά, πρέπει να επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία δύο φορές την εβδομάδα.

Αυτόματο Quartz (Automatic Quartz)

Είναι μηχανισμοί (για παράδειγμα DUGENA K-Tech, Seiko Kinetic), οι οποίοι χρησιμοποιούν την κίνηση του καρπού για να παράγουν ηλεκτρικά φορτία που στην συνέχεια αποθηκεύουν σε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Η μπαταρία αυτή πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 12-13 χρόνια.

Καντράν (Display/Dial)

Είναι η μπροστινή όψη του ρολογιού, η οποία περιλαμβάνει αριθμούς, ενδείξεις ή/και διακοσμήσεις, οι οποίες άλλοτε είναι χαραγμένες και άλλοτε επικολλημένες στο καντράν.

Καπάκι (Case Back)

Είναι το πίσω μέρος της κάσας, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό υλικό του ρολογιού. Το καπάκι μπορεί να είναι:

Βιδωτό όταν το ρολόι είναι αδιάβροχο.

Από κρύσταλλο, ανοιχτό (open back), για να θαυμάζουμε το μηχανισμό.

Μεταλλικό (hunter’s cage back), το οποίο ανασηκώνεται για να αποκαλυφθεί ο μηχανισμός, ο οποίος προστατεύεται από κρύσταλλο.

Κάσα (Case)

Το περίβλημα του ρολογιού ονομάζεται κάσα και μπορεί να είναι από πλαστικό, μέταλλο, ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο, επιχρυσωμένη ή από ευγενή μέταλλα (χρυσό, πλατίνα).

Κορώνα (Crown)

Εφεύρεση της Jaeger-LeCoultre και στα ρολόγια χειρός βρίσκεται σχεδόν πάντα στην δεξιά πλευρά τους (στο 3), ενώ στα ρολόγια τσέπης σχεδόν πάντα στην κορυφή τους (στο 12). Χρησιμεύει στη ρύθμιση της ώρας/ημερομηνίας ή στο κούρδισμα των μηχανικών ρολογιών. Σε ορισμένα μοντέλα συναντάται η βιδωτή κορώνα, εφεύρεση της Rolex, η οποία προσφέρει στεγανότητα στο ρολόι.

Μηχανικά (Mechanicals)

Τα κλασικά κουρδιστά ρολόγια ονομάζονται μηχανικά. Λειτουργούν βάσει ενός κεντρικού ελατηρίου εσωτερικό στο ρολόι, το οποίο κουρδίζεται περιστρέφοντας την κορώνα στο πλάι του ρολογιού. Το ελατήριο σταδιακά ξετυλίγει και περιστρέφει μικρούς τροχούς που συνδέονται μεταξύ τους και οι οποίοι μετακινούν τους δείκτες του ρολογιού έτσι ώστε να μετρούν δευτερόλεπτα, λεπτά και ώρες.

Μπρασελέ/Λουράκι (Band)

Κατασκευάζονται από:

Ίδιο υλικό με την κάσα (ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο, επιχρυσωμένο ή χρυσό)

Δέρμα (κροκοδείλου, σαύρας)

Πλαστικό

Καουτσούκ

Πλάκα (Crystal)

Κατασκευάζεται από:

ακρυλικό πλαστικό κρύσταλλο, το οποίο παρόλο που αποτελεί το πιο ευπαθές υλικό, μπορεί να επισκευαστεί με λείανση του κρυστάλλου.

ορυκτό (mineral) κρύσταλλο, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό υλικό καθώς κατασκευάζεται από ιδιαίτερα ορυκτά στοιχεία, τα οποία αφού υποστούν ειδική θερμική επεξεργασία αποκτούν ιδιαίτερη σκληρότητα και αντοχή στις γρατζουνιές.

κρύσταλλο από ζαφείρι (sapphire crystal), το οποίο είναι το πλέον ανθεκτικό στις γρατζουνιές υλικό. Είναι σχεδόν 3 φορές πιο σκληρό από ένα ορυκτό και 20 φορές από ένα ακρυλικό κρύσταλλο.

Quartz (με χαλαζία)

Ο μηχανισμός του ρολογιού ο οποίος τροφοδοτείται με ρεύμα από μία μπαταρία και δεν χρειάζεται κούρδισμα. Η μπαταρία στέλνει ηλεκτρονικούς παλμούς μέσω ενός μικρού συνθετικού κρυστάλλου χαλαζία, ο οποίος παράγει περισσότερες από 32000 δονήσεις το δευτερόλεπτο. Οι δονήσεις αυτές περνούν μέσα από μια σειρά γραναζιών και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παλμού το δευτερόλεπτο. Για τη σωστή λειτουργία του ρολογιού θα πρέπει η μπαταρία του να αντικαθίσταται κάθε 1,5 χρόνο.

Τα quartz ρολόγια είναι γενικά μεγαλύτερης ακρίβειας από ότι τα μηχανικά, για δύο λόγους. Πρώτον, τα μηχανικά ρολόγια έχουν περισσότερα κινούμενα μέρη. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη τριβή και μικρότερη ακρίβεια καθώς τα μέρη αλληλεπιδρούν. Τα ψηφιακά δεν έχουν κινούμενα μέρη. Δεύτερον, οι σταθερές και συχνές δονήσεις που παράγονται κάθε δευτερόλεπτο από τον κρύσταλλο χαλαζία επιτρέπουν στα ρολόγια αυτά να μετρούν το δευτερόλεπτο με ανεπανάληπτη ακρίβεια. Ένα ρολόι quartz θα πρέπει να λειτουργεί σωστά για χρόνια με μια μπαταρία που έχει διάρκεια από ένα έως πέντε (5) χρόνια.

Στεφάνη (Bezel)

Το δακτυλίδι που βρίσκεται γύρω από το καντράν και συγκρατεί την πλάκα ονομάζεται στεφάνη. Συνήθως είναι κατασκευασμένη από το ίδιο υλικό με την κάσα, σε ορισμένες περιπτώσεις διακοσμείται με πολύτιμους λίθους ή με βίδες και σε άλλες μπορεί να φέρει είτε ταχυμετρική σκάλα, είτε ενδείξεις των λεπτών, είτε ενδείξεις με τις οποίες μπορούμε να διαβάσουμε την ώρα σε μια άλλη ζώνη. Σε σπορ μοντέλα είναι περιστρεφόμενη και αποτελεί μέρος του μηχανισμού χρονομέτρησης.

Tourbillon

Το tourbillon ενός λεπτού είναι ένας σύνθετος μηχανισμός που εκμηδενίζει τα σφάλματα στην καταμέτρηση του χρόνου με την απαλοιφή των επιδράσεων της βαρύτητας επάνω στον τροχό ισορροπίας, διασφαλίζοντας ότι το φορτίο κατανέμεται ισομερώς σε όλες τις πλευρές κάθε τμήματος των εξαρτημάτων διαφυγής.

Χρονογράφος (Chronograph)

Ρολόι με δύο ανεξάρτητα συστήματα μέτρησης του χρόνου: το ένα χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ώρας της ημέρας και το άλλο για την χρονομέτρηση γεγονότων, την αρχή και το τέλος των οποίων εμείς καθορίζουμε. Ο δευτερολεπτοδείκτης βρίσκεται συνήθως στο κέντρο του ρολογιού, ενώ τα λεπτά και οι ώρες βρίσκονται σε πρόσθετα μικρά καντράν. Δεν πρέπει να συγχέεται με το χρονόμετρο.

Χρονόμετρο (Timer or Stopwatch)

Όργανο το οποίο χρησιμοποιείται για την χρονομέτρηση και όχι για την ένδειξη της ώρας.Supermoda © 2015